Säästötilille säästäminen

Säästäminen on mainio keino kerryttää rahavarantoja pahan päivän varalle, tai vaikkapa haluamaansa hankintaan tai lomamatkaan. Säästäminen on suuremmasta rahasummasta osan sivuun laittamista tulevaisuutta varten, sen sijaan että koko rahan käyttäisi kerralla. Säästöt auttavat monenlaisissa tilanteissa; niitä voi käyttää yllättävien menojen kohdatessa – kuten auton rikkoutuessa tai television pimentyessä – tai niitä voi käyttää myös mieluisiin ja vapaaehtoisiin, vähemmän yllättäviin asioihin, kuten kauan haaveiltuun ulkomaanmatkaan tai vaikkapa moottoripyörän hankkintaan.

Säästäminen on tietysti helppoa, jos tulot ovat suuret. Säästäminen vaatii kuitenkin aina sen, että välttämättömät menot ovat pienemmät kuin tulot – jos kaikki tulot menevät välttämättömien menojen kattamiseen, ei tietenkään ole mistä säästää.

Aina kaikki välttämättömiltä tuntuvat menot eivät kuitenkaan ole niin välttämättömiä, tai ainakin niistä on monesti mahdollista tinkiä. Sähkölaskun pienentäminen onnistuu kilpailuttamalla sähkösopimus, ruokakuluja voi pienentää olemalla kaupassa tarkkana ja tekemällä fiksuja valintoja. Osamaksulla maksettavan puhelimen kuluja voi pienentää vaihtamalla puhelin edullisempaan malliin, ja vaateostoksia ei välttämättä tarvitse tehdä niin usein mitä on normaalisti tottunut.

Jos säästäminen ei ole tuttua puuhaa mutta sitä haluaisi aloittaa tekemään, kannattaa aivan ensimmäisenä alkaa tarkkailemaan nykyisiä menojaan. Tämä onnistuu tietenkin kätevästi nettipankista aiempia maksuja tarkkailemalla. Mitkä menot ovat olleet täysin välttämättömiä, mitkä menot taas aivan turhia ja mitkä sellaisia, joista voisi fiksulla järjenkäytöllä hieman säästää? Jaottele esimerkiksi edellisen kuukauden tai kolmen kuukauden menot tällä tavoin kolmeen kategoriaan käyttämällä esim. Excel-taulukkoa, niin pääset jo hyvin kartalle rahankäytöstäsi.

Kun olet tarkastellut aiempaa rahankäyttöä, on seuraavana syytä laatia kuukausittainen budjetti. Paljonko menee rahaa välttämättömyyksiin ja paljonko on varaa säästää? Muista budjetoida rahaa myös jonkin verran ”turhuuksiin” joista todella nautit, sillä pahin virhe budjetoinnissa on jättää pois kaikki ”turha” mutta hauska – kukaan ei yleensä jaksa noudattaa tällaista budjettia!

Säästötili

Säästötilin käyttäminen on suomalaisilla yleinen tapa säästää, eikä ihme. Säästötili on nimittäin yksi helpoimpia tapoja säästämisen aloittamiseen. Monilla säästötileillä rahoihin ei edes pääse käsiksi helposti vaikka haluaisi, joten säästötili on mainio vaihtoehto säästämiseen myös impulsiivisille ihmisille. Usein säästötilille laitetaankin menemään automaattisesti tietty osuus palkasta, jolloin säästäminen tapahtuu kuin itsestään.