Onko sähkön kilpailutus helpoin tapa säästää?

Viime aikoina mietinnässä on kovasti olleet kaikkein helpoimmat tavat säästää rahaa. Suomalaiset eivät vieläkään säästä kovin aktiivisesti, ja säästäminen on helpointa saada alkuun kannustamalla ihmisiä aloittamaan pienestä. Sähkön kilpailuttaminen on mahdollisesti yksi helpoin keino säästää.

Miten sähkön kilpailutus tapahtuu?

Sähkön kilpailutus on varsin helppoa, eikä aikaa operaatioon kulu muutamaa minuuttia enempää. Karkeasti prosessi kulkee näin:

  1. Etsi viimeisin sähkölaskusi. Tarkasta laskulta sähkönkulutus, sähkön hinta sekä sähkösopimuksen perusmaksu. Tarkasta samalla myös sähkösopimuksen hinnoittelutapa sekä sopimuksen määräaikaisuus.
  2. Suuntaa sähkönkilpailutussivustolle. Huom! Kaikki sivustot eivät ole samanlaisia, eivätkä toimi samalla periaatteella. Tarkasta siis aina ensimmäisenä, millä logiikalla valitun sivuston hintalaskuri toimii.
  3. Syötä sähkönkulutuksesi kilpailutussivustolle, katso edullisin eteen tuleva sopimus ja vertaa sopimuksen hintoja nykyiseen sopimukseesi.

Tällä prosesssilla pääsee jo hyvin pitkälle. Vertailusivustot ovat onneksi varsin helppokäyttöisiä, ja yleensä itse sopimuksen pääsee myös tilaamaan vertailusivuston oman tilauslomakkeen kautta. Aikaa koko prosessiin menee yleensä muutamia minuutteja.

Sähkösopimusten eri hinnoittelutavat

Hankalammaksi asian tekee sähkösopimusten eri hinnoittelumuodot. Tämä ei yleensä pienissä talouksissa ole ongelma – näihin edullisin vaihtoehto on käytännössä aina perusmaksuton yleissähkösopimus.

Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa asia saattaa kuitenkin olla toisin. Edullisin sopimus ei välttämättä ole enää yleissähkö, vaan pörssisähkö. Pörssisähköstä ei kuitenkaan saa kaikkea irti ilman lämmityksen optimointia yöajalle lämminvesivaraajan avulla. Käytännössä yleissähkö voi siis olla toisinaan kuitenkin edullisin vaihtoehto myös sähkölämmitteisissä, suuremman kulutuksen talouksissa.

Paljonko kilpailutuksella voi säästää?

Kilpailutus ei pienessä taloudessa tuo hurjia säästöjä – yleensä puhutaan muutamista kymmenistä euroista vuodessa. Tämä etu tosin kannattaa ehdottomasti hyödyntää – muutaman minuutin vaivalla säästöä syntyy kuitenkin jo jonkin verran. Vaiva on kuitenkin pieni.

Suuremman kulutuksen taloudessa tilanne on jo hieman toinen, ja säästöä voi tulla satoja euroja vuodessa. Tämä pätee etenkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa; yli 500 euron säästöt vuositasolla kilpailutuksesta eivät ole ennenkuulumattomia – etenkin, kun ottaa huomioon, kuinka vähän aikaa kilpailutus todellisuudessa vie.